Preskoči na vsebino


Oznanila št. 7 - 14.maj 2023Obvestila v 7. številki oznanil:
 • BRANJE BERIL

  18.5.2023 ob 9.30: Franci Gorenc,
  ob 19h: Rok Levojević, Jerneja Jevnik Zagorc
  21.5. ob 7h: Jurij Strgulec, Toni Žulič
  ob 9.30: Rok Stopar, Simon Kerin
  28.5. ob 7h: Andreja Baznik, Jerneja Stopar Jaklič
  ob 9.30: Klemen Mohar, Miha Pešič
  4.6. ob 7h: Jožica Prpič, Anica Žulič
  ob 9.30: Nik Hajsinger, Anica Hribar

 • ČIŠČENJE IN KRAŠENJE Ž. CERKVE
  14. in 28.5.: Kočarija, Male Vodenice
  21.5.2023: Starši prvoobhajancev
  4. in 11.6.: Ivanjše, Podstrm
  18. in 25.6.: Orehovec 1. (zg.) del

 • KRSTI bodo v nedeljo, 4. junija 2023, priprava pa v soboto, 3. junija, ob 17. uri.

 • OBHAJILO BOLNIKOV bo v petek, 2. junija, dopoldne in popoldne.

 • ZAKLJUČEK VEROUKA bo po Nedelji Sv. Trojice (4. junija).

 • PRAZNIK GOSPODOVEGA VNEBOHODA V četrtek, 18. maja,   bomo praznovali slovesni praznik Gospodovega vnebohoda.
    Štirideseti dan po vstajenju je Jezus naročil apostolom naj gredo po vsem svetu,  oznanjajo evangelij, krščujejo in pričujejo. Nato je od njih dokončno odšel k svojemu Očetu. V spomin na ta dogodek obhajamo vsako leto praznik  Gospodovega vnebohoda. Pri nas bosta v župnijski cerkvi sv. maši ob 9.30 in 19. uri, na Oštrcu pa ob 17.30. Lepo vabljeni k sv. maši.

 • PROŠNJI DNEVI  (lat. dies rogationes) ali križevi dnevi  so v tradiciji zahodnega krščanstva  trije  spokorni  dnevi molitve, posta in prošenj za blagoslov pred prazni-kom Jezusovega vnebohoda.
      Teden,  v  katerem so prošnji dnevi, se imenuje prošnji teden, zaradi procesije s križem na čelu, pogosto tudi križev teden. Danes po mnogih župnijah ni več te procesije, vendar z litanijami vseh svetnikov prosimo Boga za odvrnitev nesreč in blagoslov vsega našega dela v zavedanju, da vse, kar imamo in smo, prihaja od dobrega Boga.

 • STAREJŠI,  BOLNIKI IN INVALIDI  ste  še  posebej  povabljeni  v našo župnijsko   cerkev   na binkoštni  praznik, v nedeljo,  28. maja 2023.   Kakor  vsako leto, boste lahko  tudi  letos   pri    sv.  maši ob 9.30  prejeli   zakrament  bolniškega  maziljenja,   pri  katerem molimo  za  zdravje.
    Obenem bo po sv.  maši  v  župnišču, kamor ste lepo povabljeni, priložnost, da  se  srečate  med  seboj in  kaj  pogovorite.   Res  je,   da  se  kakšen (kakšna)  osemdeset   let   star(a)   počuti  kot  'mladenič'  ali 'mladenka',  vendar naj vseeno pride, se bo pa  kaj  pogovoril(a)  s  sovrstniki, če so še živi.    Vse svojce, sosede in prijatelje starejših prosim, da jim s  prevozom omogočite prihod v župnijsko cerkev.

 • PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA bo   v   naši   župniji   v   nedeljo, 21.  maja  2023,  ob  9.30.
     To  ni samo praznik  prvoobhajancev  in njihovih družin, ampak  praznik celotne župnijske skupnosti. Prav je, da se sreče prvoobhajancev, ko  bodo kakor apostoli pri zadnji večerji prvič  sprejeli  Jezusa, veselimo tudi drugi. Obenem pa je to priložnost, da se spomnimo na naše prvo srečanje z Jezusom  v  svetem  Rešnjem Telesu in  ugotovimo  v  kako  prijateljskih odnosih z Njim živimo sedaj.
      Upam, da bodo skupaj s prvoobhajanci prišli k sv. maši tudi njihovi starši, in tisti, ki lahko pristopijo k sv. obhajilu (so cerkveno poročeni), po dobri spovedi tudi sami skupaj z otroki prejeli Jezusa. Prilika za sv. spoved (tuj spovednik) bo za starše  v petek, 19. maja, ko bo ob 18. uri skupna priprava.
      Da bodo prvoobhajanci in starši res lepo doživeli ta praznik, pa je odvisno od duhovne priprave v domači družini in v cerkvi. Vesel sem, da se mnogi starši tega zavedate in skupaj z otroki doma molite.
      V tednu pred prvim sv. obhajilom (od 12. do 18. maja) bodo imeli prvoobhajanci vsak dan po sv. maši tudi kratko pripravo na slovesnost, zato naj k šmarnični pobožnosti prihajajo v župnijsko cerkev.
      Skupno pripravo (generalko) bodo imeli v petek, 19. maja,  ob 18. uri.
      V četrtek, 18. maja, bodo po sv. maši  dobili prvoobhajanske liturgične obleke, ki naj jih vrnejo v ponedeljek, 22. maja 2023.
      V nedeljo, 21. maja, bo lepo, če boste doma starši pred odhodom k sv. maši otroka blagoslovili. Skupaj zmolite jutranjo molitev ali Očenaš, nato pa oče in mama pokrižata prvoobhajanca/ko na čelu (po možnosti z blagoslovljeno vodo) in pri tem rečeta: Bog te blagoslovi!
      Po 9. uri se bodo prvoobhajanci in starši zbrali pred župniščem, od koder bodo šli v sprevodu v cerkev. V cerkvi bodo za starše rezervirane klopi, prvoobhajanci pa bodo v prezbiteriju okrog oltarja.. Fotografiranje in snemanje bo v cerkvi dovoljeno samo pooblaščenim.
      Zahvalna sv. maša bo v ponedeljek, 22. maja 2023, ob 19. uri.
Lokacija:
Print Friendly and PDF