Preskoči na vsebino


NAMENSKI DEL DOHODNINE - DONACIJA

Spoštovani!

Rad bi vas opozoril na spremembe v zvezi razdelitvijo dohodnine, ki so nedavno stopile v veljavo.   

Z novelo zakona o dohodnini je leta 2019 prejšnja vlada sklenila, da bo za leto 2020 namenski del dohodnine namenjen zgolj verskim skupnostim, ne pa tudi njihovim sestavnim delom (npr. župnija, redovne skupnosti itd.). Tako je FURS vse dotedanje izjave o namenitvi dohodnine za sestavne dele Katoliške cerkve prenesla na Katoliško cerkev.

Sedanja vlada pa je sprejela Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije (Uradni list RS, št. 155/2021, z dne 29. 9. 2021), v kateri je uvrstila na seznam dohodninskih upravičencev vse sestavne dele Katoliške cerkve (vse župnije). To pomeni, da z letom 2021 sestavni deli Katoliške cerkve lahko ponovno prejemajo namenski del dohodnine.

Vsi, ki želite namenski del dohodnine (1%) darovati Župniji Kostanjevica na Krki, lahko podpišete izjavo, katere osnutek je na razpolago na polici za tisk v župnijski cerkvi.

Tako izpolnjeno izjavo donatorji lahko sami posredujete na FURS ali pa oddaste v nabiralnik v župnišču, da jih oddamo osebno ali s priporočeno pošto na pristojen davčni urad – za večino zavezancev iz naše župnije je to Finančni urad RS v Brežicah. 

Kdor bo oddal izjavo na FURS do 31. decembra, bo veljala že za letošnje leto. Kdor bo izjavo oddal kasneje, bo začela veljati z letom 2022.

Namenitev dela dohodnine lahko oddate tudi preko spleta na portalu: https://edavki.durs.si.

Lepo pozdravljam in se vsem darovalcem že vnaprej zahvaljujem!

 

V Kostanjevici na Krki, decembra 2021                                                                                                      

                                                                                                         Jože Miklavčič, župnik                                                                                

Priloga: Obrazec za namenitev 1% dohodnine
Print Friendly and PDF