Preskoči na vsebino


Oznanila št. 10 - 20. junij 2021Obvestila v 10. številki oznanil:
 • BRANJE BERIL
  27.6.2021 ob 7h: Franci Gorenc, Jurij Strgulec
  ob 9.30: starši prvoobhajancev
  29.6. ob 9.30: Fani Zagorc
  4.7. ob 7h: Anica Žulič
  ob 9.30: nova maša
  11.7. : Franci Gorenc, Nina Rajar
  ob 9.30: Rozalija Pucelj, Marija Pavlovič
  ob 11h Sv. Mohor: Marta Hajsinger, Anica Stopar

 • ČIŠČENJE IN KRAŠENJE Ž. CERKVE
  20. in 29. 6. 2021: Vodeniška c.
  27.6.: starši prvoobhajancev
  4. 7.: posebna ekipa
  11. in 18.7.: Ržišče in Velike Vodenice

 • ČIŠČENJE IN KRAŠENJE NA SLINOVCAH
  4. 7. 2021: Zgornje Globočice

 • OBHAJILO STAREJŠIH IN BOLNIKOV bo v petek, 9. julija 2021, dopoldne in  popoldne - novomašnik.

 • ŽEGNANJA: v soboto, 10. julija, ob 19. uri v kapeli Karmelske Matere Božje na Gornji Prekopi, v nedeljo, 11. julija 2021, ob 11. uri pa v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Črneči vasi.

 • VEROUČNO LETO SMO ZAKLJUČILI v nedeljo, 20. junija 2021. Veroučenci so dobili spričevala, kjer smo zaradi epidemije koronavirusa covid-19 v glavnem lahko zabeležili le kako so delali domače naloge v delovnih zvezkih. Nekateri pa so lepo prihajali v maju k šmarnični pobožnosti in tudi nekateri ministranti so lepo sodelovali. Prvi razred letos ne bo dobil spričeval. Tisti, ki so vsaj nekajkrat prišli bodo dobili spominsko podobico.

 • DAN POSTA IN MOLITVE ZA DOMOVINO
  Iniciativna skupina 24 ur molitve in posta za domovino, ki pripravlja različne dogodke ob dnevu državnosti, vabi, da se ob 30-letnici demokratične in samostojne Slovenije, pridružimo 24-urni molitvi in postu za domovino, ki bo letos od 21. junija od 18. ure do 22. junija do 18. ure. Na prazničen dan - 25. junija - pa izobesimo zastavo.

     Gospod Bog, ob 30-letnici naše države Slovenije slavimo tvojo dobroto.

     Zahvaljujemo se ti za vse Tvoje milosti in varstvo.

     Naj bomo ponosni na svoje korenine in razvijamo dediščino prednikov.

     Sveti Duh, podeli nam zdravo pamet in ustvarjali pogum!

     Emanuel - Bog z nami, obvaruj nas vsega, kar ogroža naše telesno, duševno in duhovno zdravje.

     Mati Marija in sv. Jožef, izprosita milost našim družinam, da bodo odprte za življenje in šole ljubezni za nove rodove.  Amen

 • PRAZNIK PRVEGA SVETEGA OBHAJILA bo v naši župniji v nedeljo, 27. junija 2021. Slovesnost bo v župnijski cerkvi.

  To ni praznik samo prvoobhajancev in njihovih družin, ampak praznik celotne župnijske skupnosti.

      Upam, da bodo skupaj s prvoobhajanci prišli k sv. maši tudi njihovi starši, in tisti, ki lahko pristopijo k sv. obhajilu (so cerkveno poročeni), po dobri spovedi tudi sami skupaj z otroki prejeli Jezusa. Prilika za sv. spoved bo za starše v petek, 25. junija, ob 18. uri  (tuj spovednik).

      Da bodo prvoobhajanci in starši res lepo doživeli ta praznik, pa je odvisno od duhovne priprave v domači družini in v cerkvi. Vesel sem, da se mnogi starši tega zavedate in skupaj z otroki doma molite in prihajate k devetdnevnici v župnijsko cerkev.

      V ponedeljek, 21. junija, bodo ob 18. uri imeli prvo sv. spoved.

      V četrtek, 24. junija, bodo po sv. maši dobili prvoobhajanske obleke, ki naj jih vrnejo v ponedeljek, 28. junija, po zahvalni sv. maši ob 19. uri.

          Skupno pripravo (generalko) bomo imeli v petek, 25. junija, ob 17.45  v župnijski cerkvi.

      V nedeljo, 27. junija 2021, bo lepo, če boste doma starši pred odhodom k sv. maši otroka blagoslovili. Skupaj zmolite jutranjo molitev ali Očenaš, nato pa oče in mama pokrižata prvoobhajanca/ko na čelu in pri tem rečeta: Bog te blagoslovi!

      Ob 9.15 se bodo prvoobhajanci in starši zbrali pred župniščem, od koder bomo šli v sprevodu v cerkev. V cerkvi bo precej klopi rezerviranih za starše prvoobhajancev. Kateri ne boste mogli v cerkev, boste lahko slovesnost spremljali po zvočniku pred cerkvijo.

      Fotografiranje in snemanje bo v cerkvi dovoljeno samo pooblaščenim.

      Zahvalna sv. maša bo v ponedeljek, 28. junija 2021, ob 19. uri v ž. cerkvi.

 • SLOVESNOST POSVEČENJA IN NOVE MAŠE
      Po misijonu, ki smo ga obhajali leta 2019, praznovanju 800-letnice župnije in župnijske cerkve leta 2020, bo letos, 4. julija 2021,  v naši župnijski cerkvi, nova maša rojaka Jakoba Piletiča s Kambičevega trga v Kostanjevici.   
      Pred novo mašo bo še tridnevnica - duhovna priprava, pri kateri bodo sodelovali mlajši duhovniki: v sredo, 30. junija, Gabriel Kavčič iz koprske škofije, v četrtek, 1. julija, Tilen Oberwalder Zupanc iz ljubljanske nadškofije in v petek, 2. julija, Blaž Franko iz novomeške škofije.

      MAŠNIŠKO POSVEČENJE posvečenje bo na praznik sv. apostolov Petra in Pavla, v torek, 29. junija, ob 16. uri v novomeški stolnici. Na to slovesnost ste seveda vsi povabljeni. Kdor bi se rad udeležil, pa nima prevoza, se naj javi do torka, 22. junija, da bomo po možnosti organizirali prevoz. Po slovesnosti bo pred stolnico agape - skromna pogostitev vseh udeležencev.

      SPREJEM NOVOMAŠNIKA bo pred župnijsko cerkvijo v soboto, 3. julija 2021, ob 18. uri. Ob tej priložnosti bodo novomašniku izročili novomašni križ, nato bo v cerkvi sv. maša, ki jo ne bo daroval novomašnik, mu pa bodo ob koncu izročili mašni plašč in kelih ter ga pozdravili nekateri predstavniki, on pa bo vsem podelil novomašni blagoslov. Po sv. maši bo pred cerkvijo prijateljsko druženje (pesmi, godba).

      NOVA MAŠA bo v nedeljo, 4. julija 2021, ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. apostola Jakoba. V cerkvi bo še  posebej rezerviran prostor za povabljene, pred cerkvijo pa bodo sedeži in klopi tudi za druge udeležence, ki bodo lahko spremljali sv. mašo prek TV zaslonov in ozvočenja. Ob koncu sv. maše, katere glavni deli in petje bo v latinskem jeziku, bo darovanje za novomašnika in pred cerkvijo pogostitev s pecivom in pijačo za vse udeležence, posebej povabljeni pa bodo imeli kosilo v nekdanjem cistercijanskem samostanu - sedaj Galeriji Božidar Jakac.

      LITANIJE MATERE BOŽJE IN BLAGOSLOV Z NAJSVETEJŠIM bo v nedeljo, ob 17. uri, v božjepotni cerkvi na Slinovcah, nato pa bo prijateljsko druženje ob pecivu in pijači.

      ZAHVALNO SV. MAŠO bo imel novomašnik v ponedeljek, 5. julija, ob 18. uri v cerkvi na Slinovcah. Po sv. maši bo, kakor je ob takih priložnostih navada, prijateljsko druženje.
      Slovesnost nove maše je praznik vse župnije, zato bo lepo, če  se je boste udeležili in kaj sodelovali pri pripravi, izvedbi in pospravi.
      Da bo to tudi na zunaj vidno, bodo postavljeni mlaji in to na več krajih pred praznikom državnosti, da bodo tudi v počastitev 30-letnice samostojne in neodvisne države Slovenije.
      Poskrbeti bo treba tudi za dovolj peciva in pijače (po posvečenju v Novem mestu, po sprejemu, novi maši in na Slinovcah v nedeljo in ponedeljek), za kar so koordinacijo sprejeli vinogradniki in Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci, Kostanjevica na Krki. Pecivo (ne hitro pokvarljivo!) lahko do ponedeljka, 28. junija, za  Novo mesto, oz. za sprejem in novo mašo do petka, 2. julija,  dostavite tudi v župnišče, kjer ga bodo prevzele odgovorne za to.
      Za tiste, ki se ne bodo mogli zaradi bolezni in starosti udeležiti sv. maše, bo prenos - povezava objavljena na spletni strani župnije.
      Po pošti boste vsi dobili posebno prilogo Oznanil, kjer bo novomašnik bolj obširno predstavljen.

        NA SPLETNI STRANI NAŠE ŽUPNIJE lahko preberete intervju  z diakonom Jakobom Piletičem, objavljen v Aletei, ter si ogledate pogovor na RTV SLO z letošnjimi novomašniki v oddaji Obzorja duha, 18. aprila 2021.
      Vsak duhovnik se jemlje izmed ljudi, in postavlja za ljudi, v tem kar se nanaša na Boga. Naj to poslanstvo opravlja tudi naš novomašnik, slovesnost pa prijateljsko poveže župnijsko skupnost in rodi nove duhovne poklice!
Lokacija:
Print Friendly and PDF