Preskoči na vsebino


Oznanila št. 18 - 29.november 2020Obvestila v 18. številki oznanil:
 • SV. MAŠE IN SV. OBHAJILO - Zaradi pandemije, oz. epidemije, so sv. maše brez prisotnosti vernikov. Za umrle v zadnjem času mašujem ob 7. dnevu, po koncu ukrepov pa bo zanje še sv. maša kot ob 30. dnevu - seveda za tiste, ki ste izrazili to željo. Do sedaj je bilo že 27 pogrebov in samo 5 krstov.
      Sv. obhajilo je po telefonskem dogovoru možno prejeti posamezniku ali skupaj članom iste družine ali gospodinjstva.  Tudi za sv.  spoved se je potrebno dogovoriti.

 • ZAHVALA ŽUPNIKA -  Bog povrni vsem, ki na pravi krščanski način izkažete hvaležnost in prijateljstvo pokojnim. Cvetje ovene, sveče dogorijo, dobra dela pa ostanejo. Večino teh maš mašujejo duhovniki, ki nimajo mašnih namenov - takšnih župnij je v naši škofiji že kar nekaj. Tudi naša župnija je občasno  med njimi, ker mnogi svojci in  sorodniki zelo hitro pozabijo na pokojne. Hvala Bogu, da je povsod še nekaj vernih ljudi, ki se zavedajo, da s smrtjo ni vsega konec, ampak, da lahko pokojnemu naredijo še kaj dobrega. Obenem z darom (ne plačilom!) za sv. mašo pomagajo tudi duhovnikom, ki se po drugi svetovni vojni - tudi v času neodvisne Republike Slovenije - pri nas v glavnem na ta način vzdržujejo. Država za vse njihovo delo (skrb za kulturno dediščino,...) daje samo prispevek za  socialno zavarovanje, pokojninsko zavarovanje in vse kar  potrebuje za življenje, si mora pa vsak od darov (maše, bira, če jo kdo da) sam plačati. Vse pušice in ofri v cerkvi so za vzdrževanje in obnovo objektov in umetnin, ki so v teh objektih, prispevki za elektriko, za honorar katehistinjam, za skupne potrebe v okviru škofije in Cerkve na Slovenskem, ter namenske nabirke, n.pr. za misijone, Karitas,.. Letos je zaradi pandemije vseh darov zelo malo (1/4 običajnih), ker ni bilo ofra na veliko noč in zahvalno nedeljo, pa tudi druge nedelje so bile slabo obiskane. Toliko v pojasnilo o tej temi in iskrena zahvala - Bog povrni vsem, ki ste v tem času svoj dar nakazali na:
  Župnija Kostanjevica na Krki,  
  TRR:   1990 0500 8515 114.

 • KRSTI, razen v smrtni nevarnosti, v času teh ukrepov, niso dovoljeni.

 • OBHAJILA BOLNIKOV za prvi petek, 5. decembra, še ne bo. Upam, da bom lahko vse obiskal pred božičem, kar bo objavljeno v prihodnjih Oznanilih.
      Če se kateremu bolniku ali starejšemu, ki je doma,  bolezen poslabša, to sporočite, da ga obiščem.
      Za bolnike v bolnišnici Brežice pokličite na tel. 031 582 301 (g. župnik Milan Kšela), za tiste, ki so v bolnišnici Novo mesto pa pokličite na tel. 041 742 721 (frančiškan p. Marko Novak).

 • ČIŠČENJE IN KRAŠENJE Ž. CERKVE
  6. in 13.12.: Dol. Prekopa - vas
  20. in 25.12.: Koprivnik, Malence, Sajevce
    Bog povrni vsem, ki se zavedate, da je treba tudi v času  epidemije kaj počistiti in okrasiti župnijsko cerkev. Zadnje tedne so nekatere vasi na to kar pozabile. Upam, da ste tisti vsaj doma kaj počistili in okrasili ter naredili adventni venec. Bog povrni gospe Jerneji za adventni venec za  župnijsko cerkev.

 • ZAHVALA
  Bog povrni vsem, ki ste ali še boste ob Tednu karitas kaj darovali za  potrebne. Naslova:

  Slovenska karitas, Kristanova ul. 1, 1000 Lj.
  TRR.: SI56 0214 0001 5556  761

  Škofijska karitas Novo mesto, Smrečnikova ul. 60, 8000 Novo mesto
  TRR.: SI56 0297 0025 6347 885
  Koda namena: CHAR

 • SVETI MIKLAVŽ
      December je tu in v soboto (5.12.) zvečer nas bo obiskal sveti Miklavž. Pa je bilo naše življenje takšno, da se naše ime pojavlja v njegovi zlati knjigi, kamor beleži naša dobra dela, ali smo se večkrat pojavili v črni knjigi, v katero zapiše naša slaba dejanja?
      Dobri škof iz Mire nas s svojim zaupanjem v Boga in svojo darežljivostjo vabi, da bi tudi vsi mi bili polni zaupanja v Jezusa ter po njegovem zgledu širili dobro med sošolce, prijatelje in vse druge ljudi. Naj bodo ti decembrski dnevi priložnost, da vsaj kaki osebi (potrebni pomoči) polepšamo dan z drobno pozornostjo; vseeno, ali je to drobno darilce ali dobro delo.

 • OTROCI  ZA  OTROKE  je  misijonska akcija v kateri sodelujejo otroci vsega sveta. Z zbranim denarjem se podprejo projek-ti v najrevnejših deželah, ki služijo otrokom.   Na  začetku  adventa  so  tudi  letos  otroci dobili adventne koledarje - na spletni strani naše župnije v gradivu za  bogoslužje prve adventne nedelje ter kot tiskan priročnik na voljo pri vratih župnišča ter v nedeljo in ponedeljek v župnijski cerkvi - s predlogi za dobra dela in za molitev. Na ta način se vzgajajo v majhnih odpovedih stvarem, ki jih običajno imajo preveč, in v darovanju najbolj potrebnim.
      Letos bomo v koledarju pod naslovom: Tukaj sem, pošlji mene! (Iz 6,8) spoznali velikega slovenskega misijonarja, zdravnika dr. Janeza Janeža, ki je deloval na Kitajskem in na Tajvanu.
  *   *   *   *   *   *  *   *   *  *
      Na adventnem vencu so štiri sveče - štiri adventne nedelje pred božičem, ki naj razsvetlijo našo pot k Jezusu. Prižiganje teh sveč naj nam bo tudi letos vzpodbuda, da bi v tem času naredili vsaj štiri dobra dela:

 1. da bi vsak večer (okrog 20. ure) zmolili vsaj eno desetko rožnega venca ali katero drugo molitev za vse člane družine, našo župnijsko skupnost in tiste, ki so božjega varstva in usmiljenja še posebno potrebni. Na ta način bomo duhovno povezani med seboj in z Bogom;
 2. da bi naredili komu kaj dobrega - darovali kaj revnim (Miklavžev zgled dobrote), obiskali ali poklicali po telefonu starejše, bolnike, …;
 3. da bi poglobili svojo vero in prijateljstvo z Bogom - ker zaradi epidemije ne moremo k sv. maši, prebrali kaj iz sv. Pisma,..;
 4. da bi se spravili z ljudmi, in v dobri spovedi tudi z Bogom, ter božič dočakali notranje srečni in v prijateljski povezanosti.Lokacija:
Print Friendly and PDF