Preskoči na vsebino


OZNANILA - OBVESTILA – 1. NOVEMBER 2020 – VSI SVETI

    Dragi župljani (farani)!

    Zopet smo povezani samo pisno, po telefonu in po spletni pošti. Kot skupnost – občestvo se še nekaj časa na bomo srečevali pri sv. maši v cerkvi, zato bodimo toliko bolj povezani med seboj in z Bogom po molitvi in dobrih delih.
    Na praznik Vseh svetih smo se vsako leto zbrali na naših pokopališčih: v Kostanjevici, na Oštrcu in v Krakovskem gozdu. Letos bom molitve in blagoslov grobov opravil sam, vi pa to spremljajte z molitvijo doma. Mnogi ste že priporočili vaše rajne v molitev, drugi jih boste še v teh dneh. Katere dneve bomo zanje še posebej molili in se jih spomnili pri sv. maši, bo objavljeno v Oznanilih prihodnjo nedeljo.
    Naši škofje so nam poslali ob tem prazniku posebna priporočila, ki vam jih posredujem . Prav tako vam posredujem Izjavo Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci z naslovom:  Življenje ima prednost pred ideologijo in bojem za oblast
.
    Škofje vabijo, da petek, 6. novembra, posvetimo postu in molitvi za prenehanje epidemije.
    Zaradi nevarnih epidemioloških razmer v petek, 6. novembra 2020, ne  bom obiskoval kot običajno bolnikov. Za tistega, ki bi bil v smrtni nevarnosti, pokličite po telefonu.
    Na spletni strani naše župnije pa si lahko tudi odrasli preberete gradivo za bogoslužje v družini, ki je še posebej namenjeno družinam z otroki.
   ! Kadar prihajate v cerkev (tudi za sv. obhajilo), prosim, da upoštevate državno navodilo – ne več kot 6 (šest) ljudi naenkrat – drugi lahko počakate zunaj, da ne bo potrebno plačati kazen.
     V teh dneh vam želim veliko Božjega blagoslova in priprošnje vseh svetnikov ter vas prav lepo pozdravljam!
                                                                                                                  Jože, župnik

ODPRI POVEZAVO -> Molitev v družini za pokojne sorodnike prijatelje in dobrotnike
ODPRI POVEZAVO -> Izjava KPM-Življenje ima prednost pred ideologijo in bojem za oblast


Priporočila Slovenske škofovske konference za obhajanje praznika vseh svetih (1. november) in spomina vseh vernih rajnih (2. november) v času epidemije bolezni COVID-19

1. Zaradi zdravstvenih razmer se na praznik vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih opusti tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Verniki naj zasebno ali s člani svoje družine (skupnega gospodinjstva) obiščejo samo grobove v domači župniji oz. znotraj svoje statistične regije in tam molijo za rajne.

2. Duhovniki naj blagoslovijo vse grobove na pokopališču z enega samega mesta (pri pokopališki kapeli ali cerkvi, križu oziroma vežici ali ob vhodu), brez blagoslova posameznih grobov in brez navzočnosti vernikov. Blagoslov grobov naj spremlja zvonjenje zvonov župnijske cerkve in pokopaliških kapel. Tako bodo verniki po domovih z molitvijo lažje spremljali to sveto opravilo.

3. Verniki naj med prazniki v domači župniji opravijo sveto spoved, prejmejo sveto obhajilo, darujejo za svete maše za pokojne, opravijo dobro delo in prejmejo odpustek. Kako prejmemo odpustek, je predstavljeno na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji. Zaradi trenutnih razmer, ki so posledica pandemije COVID-19, je popolni odpustek za verne rajne podaljšan za ves mesec november.

4. Namesto nakupov cvetja in sveč škofje vabijo vernike, da pri domačem duhovniku darujejo za svete maše (za svoje pokojne sorodnike, za zdravje v družini, za blagoslov pri delu, za srečen zakon, za uspeh v šoli, za starše, za prijatelje itd.). Župniki naj po spletu, e-pošti in socialnih omrežjih župljane povabijo k darovanju za mašne intencije in za vzdrževanje župnije.

5. Škofje vabijo, da se na večer pred praznikom vseh svetih (1. november) in spominom vseh vernih rajnih (2. november) ob 18.00 oglasijo zvonovi po vseh župnijskih cerkvah ter povabijo k družinski in osebni molitvi za rajne (npr. rožni venec).

6. Župniki naj predlog družinske molitve za pokojne za oba večera objavijo na spletni strani svojih župnij. Predlog molitve bo objavljen tudi na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji: https://katoliska-cerkev.si

7. Duhovniki, redovniki in redovnice ter verniki naj dosledno uresničujejo državna in cerkvena navodila za preprečevanje epidemije ter ohranitev svojega zdravja in zdravja bližnjih.

 Slovenska škofovska konferenca

 
Lokacija:
Print Friendly and PDF