Preskoči na vsebino


Oznanila št. 5 - 5.april 2020Obvestila v 5. številki oznanil:
 • SV. MAŠE bodo zaradi epidemije virusa COVID-19 opravljene brez prisotnosti vernikov na dneve kakor je objavljeno. Svojci, sorodniki in prijatelji pa za tistega, za katerega se daruje sv. maša, doma kaj skupaj molite.
      Kdor želi naročiti sv. mašo, lahko to stori po telefonu ali po e-pošti. Dar bo lahko dal ob koncu izrednih ukrepov ali v kuverti v nabiralnik v župnišču.
      V velikem tednu in v svetem tridnevju ste še posebej povabljeni, daj kaj več molite tako osebno, kakor skupno v družini. Ker ne moremo praznovati skupaj v župnijski cerkvi, skušajte prisostvovati vsaj pri obredih, ki jih bo prenašal radio Ognjišče, TV SLO, TV Exodus, Nova24 TV, spletni portal pridi.com. Več o tem si preberite na zadnji strani Oznanil.
      Kdor želi prejemati župnijska Oznanila po e-pošti, naj to sporoči na naslov: joze.miklavcic@rkc.si.

 • VEROUČNA SREČANJA v času epidemije odpadejo. Ker ne vemo do kdaj bo trajala ta nevarnost, je skoraj gotovo, da prvo sv. obhajilo ne bo 10. maja, glede birme, ki naj bi bila 24. maja 2020, pa bomo lahko sporočili, ko bodo prenehali izredni ukrepi.
      Veroučenci naj doma vsak teden skupaj s starši naredijo eno katehezo iz veroučne knjige. Starši dobijo po e-pošti vsak teden gradivo za nedeljsko bogoslužje in katehezo za posamezno triado. Na spletni strani naše župnije je še drugo zanimivo katehetsko gradivo. Nekateri veroučenci lepo delajo naloge in po e-pošti pošljejo izdelek. Nekateri pošljejo tudi sliko in poročilo kako doma skupaj molijo in delajo. Za kroniko župnije bo čez 50 ali 100 let še posebej zanimivo kako ste pripravljali in blagoslavljali doma butare, velikonočna jedila, in skupaj praznovali velikonočne praznike.
      Morda so takšne preizkušnje kot je sedanja še posebej priložnost, da spoznate ali ste krščanska družina, ki skupaj moli in tudi v težkih časih praznuje praznike.

 • ŽUPNIKOVA BESEDA

      V letu, ko obhajamo 800-letnico naše župnije in župnijske cerkve - slovesnost bo v nedeljo 21. junija - nas je doletela posebna preizkušnja. Kakor vemo iz zgodovine, se še ni zgodilo, da bi po vsej deželi toliko časa maševali pri zaprtih cerkvah brez udeležbe vernikov. Letos bo tako. Tisti, ki radi vedno jamrajo in tarnajo kako hudo je, naj se vedno zavedajo, da bi bilo lahko še slabše. Še posebej hudo je v naši sosednji državi Italiji, kjer je umrlo že več kot deset tisoč ljudi - tudi zelo veliko zdravnikov, medicinskih sester, prostovoljcev, duhovnikov. Ti so kljub varnostnim ukrepom izpostavljeni možni okužbi.
      Njihovi napori so skrajni. Takole je stanje opisal mlad zdravnik iz Lombardije: »Spoznali smo, da tam, kjer se konča to, kar zmore človek, potrebujemo Boga. Začeli smo prositi za pomoč. Ko imamo nekaj prostih minut, molimo. Med seboj se pogovarjamo in ne moremo verjeti, da nekoč goreči ateisti zdaj vsak dan iščemo svoj mir in prosimo Gospoda, naj nam pomaga, da vzdržimo in preživimo, da bi lahko še skrbeli za bolne.«
      V časih preizkušnje so se kalili svetniki. V najtežjih časih so dozoreli najbolj plemeniti ljudje. Naj to velja tudi za nas. Naj ta preizkušnja prečisti v nas vse negativno, vse grešno, da bomo skozi te tedne in mesece postali boljši kot ljudje in kristjani.
      Znova vas povabim, da se ob 20. uri v župniji povežemo v molitvi.  Po družinah kaj skupaj zmolite, se še posebej priporočite Mariji, Materi dobrega sveta, slovenskim blaženim, svetniškim kandidatom in mučencem, ki počivajo na ozemlju naše župnije, preberete odlomek iz Sv. pisma in se o njem pogovorite. Povabim vas, da obiščete spletno stran Župnije Kostanjevica na Krki, kjer boste našli še marsikaj.
      Svete maše lahko spremljate vsak dan tudi po radiu (Ognjišče ob 19. uri), TV Exodus (večkrat dnevno), Nova24TV (ob 7. uri papeževo mašo), pa tudi na različnih spletnih straneh (portal.pridi.com,…), vsako nedeljo ob 10. uri tudi na TV SLO 2.
      V tem času ne pozabite na tiste starejše, ki živijo sami - pokličite jih po telefonu,…
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
      V teh prazničnih dneh je običajno ofer za župnijsko cerkev - letos obnova stranskih oltarjev. Svoj dar lahko nakažete na
  TRR: Župnija Kostanjevica na Krki
  SI56 1990 0500 8515 114
  Namen plačila: dar za župnijsko cerkev

 • VELIKI TEDEN 2020

  • CVETNA NEDELJA - 5. APRIL 2020
       En teden pred veliko nočjo (pasho) so Jeruzalemčani pripravili Jezusu slovesen sprejem. V mesto je prišel kot Knez miru - na osliču. Vse je bilo okrašeno in pozdravljali so ga z oljčnimi in palmovimi vejami - tamkajšnjim zelenjem.
       V spomin na ta dogodek tudi mi prinesemo k blagoslovu zelenje in butare. Butare so narejene iz tistih vrst zelenja in vejevja, ki raste pri nas. Vse to lahko povežemo s trakovi in okrasimo z jabolki, pomarančami. Zelenje in vejice damo doma lahko nekaj živini, v stanovanju, pa tudi na polje so dali naši predniki kakšno blagoslovljeno vejico, in celo na grob. To je prvi velikonočni blagoslov.
       Na cvetno nedeljo – 5. aprila 2020 – bom ob 9. uri v zaprti župnijski cerkvi maševal in blagoslovil vse zelenje in butare, ki jih boste pripravili po domovih.
       Ob 10. uri bo na TV SL0 2 prenos sv. maše iz mariborske stolnice, kjer bo prav tako g. nadškof blagoslovil vaše zelenje in butare. Vi pa doma te butare še pokropite z blagoslovljeno vodo in sodelujte pri sv. maši.

       Kako ste delali butare in kako ste jih doma blagoslovili in tudi kaj molili  ter se udeležili sv. maše, pa lahko pošljete poročilo ali slike na e-naslov župnije: zupnija.kostanjevica.na.krki@rkc.si;  ali na moj e-naslov: joze.miklavcic@rkc.si

  • VELIKI ČETRTEK - 9. APRIL 2020
       S slovesno mašo na večer tega dne obhajamo spomin postavitve zakramentov svete evharistije in mašniškega posvečenja. Še posebej vabljeni prvoobhajanci.
       Med sv. mašo Gospodove večerje utihnejo zvonovi in orgle in se oglasijo šele pri velikonočni vigiliji. Zaradi epidemije bo bogoslužje v zaprti cerkvi, ne bo prenosa Najsvetejšega v »ječo«, smo pa vsi povabljeni, da v molitvi z Jezusom na Oljski gori prosimo za nove duhovne poklice in za vztrajnost in zvestobo tistih, ki so se odzvali Gospodovemu klicu.
   Obrede boste lahko spremljali ob 18. uri na TV Exodus in Radiu Ognjišče

  • VELIKI PETEK - 10. APRIL 2020
       To je edini dan v letu, ko ni svete evharistične daritve, saj veliki in večni duhovnik sam daruje na oltarju križa svoje življenje.  Bogoslužje velikega petka ima tri dele:
   Opravilo božje besede, čaščenje križa in obhajilo.
    Ta dan je strogi post - dolžni smo se zdržati mesnih jedi in se le enkrat na dan najesti do sitega. Povabljeni smo, da zmolimo žalostni del rožnega venca ali križev pot.
       Pri nas bo bogoslužje v zaprti cerkvi, verniki pa lahko sodelujete na Radiu Ognjišče  ob 15. uri pri molitvi križevega in ob 18. uri, ko bo prenos bogoslužje iz stolnice v Murski Soboti.    Na TV Exodus bo prenos bogoslužja iz Vatikana ob 18. uri, iz Murske Sobote pa ob 22.30.    Na TVS 2 bo 21.15 prenos križevega pota s papežem Frančiškom.

  • VELIKA SOBOTA - 11. APRIL 2020
   * Blagoslov velikonočnega ognja letos zaradi epidemije ne bo.
   * BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL: Škofje so odločili, da je zaradi epidemije veljaven blagoslov jedil po televiziji oz. radiu. Verniki naj pripravijo velikonočna jedila in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslov velikonočnih jedil iz mariborske stolnice, ki bo na TVS 1 ob 15.00 in na TVS 2 ob 17.30. Doma lahko sami spoštljivo blagoslovijo jedila (glej obred blagoslova na 3. strani!).
   *VELIKONOČNA VIGILIJA - začetek praznovanja velike noči bo v zaprti župnijski cerkvi brez udeležbe vernikov ob 19.00. Ima štiri dele: slavje luči, besedno bogoslužje, krstno bogoslužje in evharistično bogoslužje. Zopet zazvonijo zvonovi.
   Verniki lahko spremljate prenos na Radiu Ognjišče,TV Exodus ali portal pridi.com ter ob 19.53 na TVS 1 velikonočno poslanico slovenskih škofov
   .

  • VELIKONOČNA NEDELJA - 12. APRIL 2020
       Na ta največji krščanski praznik bodo ob 8.00 po vsej Sloveniji zazvonili zvonovi in vabili k velikonočnemu zajtrku (molitev pred zajtrkom glej na str. 3!). Sv. maša za vse farane bo v zaprti župnijski cerkvi ob 9. uri.
       Verniki ste povabljeni, da ob 10.00 na TVS 2 spremljate prenos sv. maše iz mariborske stolnice, na TVS 1 pa ob 11.20 nagovor nadškofa Zoreta ter ob 11.55 papežev nagovor in blagoslov Urbi et orbi (mestu in svetu).  
Lokacija:
Print Friendly and PDF