Preskoči na vsebino


Oznanila št. 5 - 2.april 2017Obvestila v 5. številki oznanil:
 • BRANJE BERIL
  9.4. (cvetna ned.) ob 7h: Andrej Dvojmoč,
           Toni Žulič, Angelca Zagorc
  ob 9.30: Anica Hribar, Marta Hajsinger, Simon Kerin (pasijon)
  Veliki četrtek (13.4.) ob 19h: Žulič Anica, Lenič Jožica;
  Vel. petek (14.4.) ob 19h: Jakob Piletič, Blaž Tomšič
  Vel. sobota (15.4.) ob 19h:
          Ber. 1. Simon Kerin, Psam 1: Pevci, B2. Jože Pavlovič, P2. Tjaša Čukajne, B3. Marko Jordan, P3.: Pevci, B4. Angelca Zagorc, P4. Alen Lenič, B7. Nina Rajar, P7: Pevci, B8. Rozalija Pucelj;
  Velika noč (16.4.) ob 7h: Jakob Piletič, Berta Kotar Jordan
  ob 10h: Anica Stopar, Miha Pešič
  Vel. poned. (17.4.) ob 9.30: Fani Zagorc;
  23.4. ob 7h:  Oton Strgulec, Prpič Jožica
  ob 9.30: Štefka Dvojmoč, Jurij Strgulec 
   
 • OBHAJILO BOLNIKOV bo v petek, 7. aprila 2017, dopoldne in popoldne.
   
 • PRIPRAVA NA KRŠČANSKI ZAKON bo potekala pri nas dva zaporedna vikenda (petek, sobota, nedelja) od 18h - 20h in sicer: 21., 22., 23. ter 28., 29. in 30. aprila.
   
 • RADIJSKI MISIJON na radiu Ognjišče poteka od 2. do 8. aprila pod geslom: Poslal me je, da oznanim blagovest ubogim! Vodijo ga redovniki - lazaristi. Misijonska družba lazaristov in celotna Vincencijanska družina praznujeta letos 400-letnico vincencijanske karizme. Spovedni dan bo v petek, 7. aprila - za našo dekanijo bo priložnost za sv. spoved skozi ves dan v župnijski cerkvi v Leskovcu pri Krškem.
   
 • SPOVEDOVANJE v kapucinski cerkvi v Krškem bo od četrtka, 6. aprila, do sobote, 15. aprila (razen na cvetno nedeljo) vsak dan od 7h - 11h in od 15h - 18h. Natančen spored si lahko ogledate na oglasni deski.
  Velika noč brez dobre spovedi, sv. maše in sv. obhajila za res vernega katoličana ni v polnosti doživeta velika noč, ker manjka najvažnejše - vstajenje iz greha in prijateljsko srečanje z Vstalim ter povabilo, naj Kristus pride v naš dom.
   
 • VEROUČNE POČITNICE so od srede, 12. aprila, do nedelje, 23. aprila. V tem času se bo v praksi (pri obisku obredov velikega tedna in ned. sv. maše) pokazalo, koliko otroci napredujejo v veri.    
  Obredov velikega četrtka, velikega petka in velike sobote, ter sv. maše na velikonočno nedeljo, naj se zagotovo udeležijo vsi bodoči birmanci in po možnosti tudi letošnji prvoobhajanci - ti še posebej na veliki četrtek, ko je  dan postavitve zakramenta sv. evharistije
   
 • BIRMANCI (7. in 8. r.) naj po obredih velikega petka počakajo v cerkvi, da se dogovorimo za obisk starejših na veliko noč in velikonočni ponedeljek, da bo praznovanje združeno z dobrim delom ljubezni do bližnjega.
   
 • PRVOOBHAJANCI so v soboto, 11. marca, prvikrat prejeli zakrament sv. pokore - spovedi in se z duhovno obnovo lepo pripravili na velikonočne praznike.
   
 • BLAGOSLOV OBNOVLJENE KAPELICE V IVANJŠAH bo v soboto,8. aprila, ob 16h.
   
 • NA ZAPLAZU bo v nedeljo, 23. aprila, ob 15h blagoslov novih orgel, obnovljene stranske kapele in škofijsko srečanje ŽPS.
   
 •  'PIRHE' ZA OBDARITEV STAREJŠIH bomo zbirali tudi letos pri blagoslovu jedil. Tudi letos jih bodo v ponedeljek po veliki noči odnesli starejšim po vaseh in po mestu birmanci, v domove starejših skupaj z voščilnico pa tisti, ki ste jih odnesli že do sedaj. To je lepa navada, ki polepša praznike ne samo obdarovancem, ampak tudi darovalcem in tistim, ki darove prinesejo. Tistim, ki boste kaj darovali priporočam, da daste stvari, ki se hitro ne pokvarijo.
   
 • SEJA ŽPS je potekala v petek, 17. marca 2017. V tem pastoralnem letu, ki je še posebej posvečeno krščanskemu zakonu in družini, smo se pogovarjali o razločevanju in presojanju različnih situacij v katerih ljudje živijo svoje medsebojne odnose (neporočeni, ki bivajo skupaj, ločeni in ponovno poročeni, zapuščeni od zakonca, s strani zakonca zlorabljeni zaradi alkohola, drog, nasilja,…). Kot kristjani in župnijska skupnost smo povabljeni, da posplošeno ne obsojamo in širimo govorice, ampak po svojih močeh prizadetim pomagamo. Poudarjati moramo svetost zakona in pozitivne plati tega zakramenta. Seznanili smo se z dobrimi praksami pomoči, ki so pomagale ohranjati zakonsko in družinsko skupnost. Marsikje je splošno mnenje naklonjeno ločitvam, vendar običajno ločitev ni rešitev.
     Seznanili smo se tudi z verskim življenjem v župniji v adventnem in božičnem času, pomanjkanjem molitve v družinah, sv. mašo v čast sv. Antonu in licitacijo darov po njej, pomočniki pri bogoslužju: ministriranje, cerkovniška služba. V začetku julija bo zlata maša g. Antona Bobiča iz Orehovca, in še marsikaj je bilo omenjeno, kako naj bi vse to izvedli.
   
 • NOVI MINISTRANTI (Aljaž Kegljevič, Rok Levojević, Martin Zagorc in Žak Žulič) so bili sprejeti v zbor kostanjeviških ministrantov na prvo postno nedeljo - 5. marca 2017 - pri sv. maši ob 9.30. Iskrene čestitke in naj Bog blagoslavlja njihovo pripravljenost narediti kaj dobrega za Boga in župnijsko skupnost.
   
 •  NOVA POLKNA NA ZVONIKU ŽUPNIJSKE CERKVE iz macesnovega lesa so bila nameščena v sredo, 22. marca 2017. Izdelal jih je isti mojster kot klopi na Slinovcah (Miro Šneljer).

   
 •  VELIKI TEDEN 2017
  • VELIKI ČETRTEK - 13. APRIL 2017
       S slovesno mašo na večer tega dne obhajamo spomin postavitve zakramentov svete evharistije in mašniškega posvečenja.
   Obrede velikega četrtka bomo začeli s sv. mašo Gospodove večerje ob 19.00. Med  mašo utihnejo zvonovi in orgle in se oglasijo šele pri velikonočni vigiliji.
   Po sv. maši ob 19.00 bo prenos Najsvetejšega, nato pa bomo pri molitveni uri z Jezusom na Oljski gori. Še posebej bomo prosili za nove duhovne poklice in za vztrajnost in zvestobo tistih, ki so se odzvali Gospodovemu klicu.
   * Pušica tega dne je namenjena najbolj potrebnim pomoči.
    
  • VELIKI PETEK - 14. APRIL 2017
   * Ob 7.00 bo v župnijski cerkvi križev pot.
   * Slovesni obredi bodo ob 19.00.

       To je edini dan v letu, ko ni svete evharistične daritve, saj veliki in večni duhovnik sam daruje na oltarju križa svoje življenje.
       Bogoslužje velikega petka ima tri dele:
   Opravilo božje besede, čaščenje križa in obhajilo.
       Ta dan je strogi post - dolžni smo se zdržati mesnih jedi in se le enkrat na dan najesti do sitega.
   *Kar boste darovali pri križu, bo za Cerkev v Sveti deželi.
    
  • VELIKA SOBOTA - 15. APRIL 2017
   *Blagoslov velikonočnega ognja bo ob 7. uri.
   * BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL, vode, soli:
   - Malence ob 8h,
   - Dobrava ob 8.30,
   - Dolnja Prekopa ob 9.00,
   - Gornja Prekopa ob 9.30,
   - Dobe ob 10.00,
   - Ivanjše ob 10.30,
   - Male Vodenice ob 11.00,
   - Vel. Vodenice ob 11.30,
   - Ržišče ob 12.00,
   - Orehovec ob 12.30,
   - Dolšce ob 13.00,
   - Oštrc ob 13.30,
   - Črneča vas ob 14.00,
   - Vrbje ob 14.30,
   - Črešnjevec ob 15.00,
   - Slinovce ob 15.30,
   - župnijska cerkev sv. Jakoba ob 16h.
   Kar darujete pri blagoslovu jedil je namenjeno tistemu, ki blagoslavlja.

   *VELIKONOČNA VIGILIJA - začetek praznovanja velike noči - najbolj slovesno bogoslužje v cerkvenem letu - bo ob 19.00. Ima štiri dele: slavje luči, besedno bogoslužje, krstno bogoslužje in evharistično bogoslužje.
       Ta dan prihajamo v cerkev, častimo križ in molimo pri božjem grobu. Starši pripeljite otroke v cerkev!
    
  • VELIKONOČNA NEDELJA - 16. APRIL 2017
       Na ta največji krščanski praznik bo ob 7.00 v cerkvi slovesno vstajenje in nato procesija po Oražnovi ulici in Ulici talcev ter slovesna sv. maša.
       Slovesna sv. maša bo še ob 10.00.  Pri obeh bo običajno darovanje (ofer) za cerkvene potrebe.

    
  • PONEDELJEK V VELIKONOČNI OSMINI - 17. APRIL 2017
   Sv. maši bosta:  ob 9.30 v župnijski cerkvi ter ob 18.00 na Malih Vodenicah. Priložnost za obiskeLokacija:
Print Friendly and PDF